Monumentale Leidse populier met spoed om

 

Monumentale Leidse populier met spoed om

Foto Wilco Devilee Laatste update 28 november 2012 14:42

LEIDEN – De gemeente Leiden heeft een zeventig jaar oude populier op de hoek van de Hoge Rijndijk en de Burggravenlaan woensdag met spoed laten kappen, omdat de boom op omvallen stond.

Monumentale Leidse populier met spoed om. Foto Wilco Devilee

Uit gespecialiseerd onderzoek met magneetvelden was gebleken dat een groot deel van de monumentale boom van binnen hol was. Daarop werd niet op een kapvergunning gewacht, en heeft een boomchirurg de kolos meteen in stukken neergehaald.
De boom heeft de storm van afgelopen weekeinde waarschijnlijk ternauwernood doorstaan, en had grote schade kunnen veroorzaken als hij was omgevallen. Een tweede populier is ook in slechte staat, maar staat niet op omvallen. Voor die boom zal wel een kapvergunning worden aangevraagd

Bron: www.leidschdagblad.nl

 

BoomOntzorging.com heeft is samenwerking met Boomadviesbureau de Groot deze Italiaanse populier doorgemeten met de Picus-geluidstomograaf (geluidsgolven géén magneetgolven!). Daarbij bleek de stamvoet voor eeen groot deel door houtrot te zijn verzwakt. Doordat de enorme populier scheef stond richting het drukke kruispunt Hoge Rijndijk / Burggravenlaan is geadviseerd de boom met spoed te vellen. Boomverzorgingsbedrijf Zelkova heeft de boom daaarop geveld. Na het vellen bleek de boom ook in de kroon ernstig verrot te zijn. Hierdoor was er naast een hoog risico op windworp ook een hoog risico op het uitbreken van de kroon.