Stabiliteitsonderzoek
Indien er onzekerheid bestaat over de structurele kwaliteit of stabiliteit van een boom en er vrees bestaat voor stambreuk of windworp, kan stabiliteitsonderzoek hierover uitsluitsel geven.
Afhankelijk van de aard en locatie van de te onderzoeken verzwakking kan gekozen worden uit verschillende methoden en instrumenten die over de omvang hiervan nauwkeurig uitsluitsel kunnen geven. Hiertoe behoren bijvoorbeeld:
- de Picus-geluidstomograaf voor het doormeten van holle boomstammen zonder verwondingen aan de boom toe te brengen. Hierdoor wordt door middel van geluidsgolven een tweedimensionaal beeld van de doorsnee van de stam gemaakt waarbij middels kleurencodering holtes, houtrot en gezond hout worden gevisualiseerd. Criteria volgens de VTA- en IBA-methodieken (zie ‘Boomveiligheidsinspecties’) worden daarop gehanteerd om de mate van verzwakking te beoordelen. Op onderstaande afbeelding kunt u goed zien wat het gevolg is van het niet tijdig uitvoeren van een vellingsadvies. Dit advies was onder andere gebasseerd op de gegevens van de picus-geluidstomograaf meting.
- de Air-Spade voor het schadevrij blootleggen en analyseren van de (stabiliteits)wortels. Hiermee kan onder supersonische luchtdruk (mach 2!) de grond tussen de boomwortels worden weggeblazen zonder deze daarbij te beschadigen. Door het gebruik van de Air-Spade wordt niet alleen het schadevrij blootleggen van de boomwortels mogelijk, maar kan er tot veel grotere diepte de beworteling worden beoordeeld dan met een gewone spade. Naast bewortelingsonderzoek is de Air-Spade uitermate geschikt voor graafwerkzaamheden nabij bomen. Dit kan van belang zijn bij bouw-/aanlegwerkzaamheden waarbij bestaande bomen gehandhaafd blijven en wortelschade voorkomen dient te worden. Bekijk hier onze video over de Air-spade.
- Trekproeven voor het testen van het kiepmoment van de wortelkluit bij vermoedde instabiliteit door wortelschade. Hierbij wordt met een lierkabel hoge windbelasting op de bomen gesimuleerd. Door het verschil in hellingshoek van de stamvoet te meten kan het kiepgedrag van de boom bij orkaankracht berekend worden en kan worden bepaald of de boom door wortelschade instabiel is geworden en of er extra maatregelen getroffen m oeten worden om windworp te voorkomen.
Laatste nieuws
- Vacature Alert5 september 2024 - 06:24
- Start seizoen eikenprocessierups26 april 2022 - 09:55
- Wijziging rechtsvorm BoomOntzorging23 juni 2021 - 13:49
Laatste projecten
- Maken boombakken bij bestaande bomen4 januari 2021 - 20:31
- Verwijderen zieke bomen 20204 januari 2021 - 20:07
Contact
Ing. Aernout Theunissen tel. 06-23290014
Robert van Stuyvenberg tel. 06-15699852
E-mail: info@boomontzorging.com
Kerkstraat 7
6674 AS Herveld