Rijkswaterstaat gaat 3500 bomen onderhouden langs A73

 

ROERMOND – Rijkswaterstaat laat tussen nu en eind maart werk doen aan bomen langs de A73 tussen Maasbracht en Venlo. Dat zijn er nogal wat, om precies te zijn 3500. Ze staan langs zo’n 40 kilometer snelweg.   De groeiomstandigheden voor de bomen worden verbeterd en een deel van de bomen wordt verplaatst of vervangen, maakte Rijkswaterstaat bekend.

De werkzaamheden leiden niet tot hinder voor het verkeer of voor omwonenden, aldus de dienst.  Bij de aanleg van de A73 is in overleg met de gemeentes een Landschapsplan opgesteld. Daarin staat beschreven hoe de beplanting langs de weg eruit moet zien. Op basis van het Landschapsplan is in 2008 de beplanting aangebracht.

Bomen en planten zijn levend materiaal. De eerste jaren na aanplant is er altijd veel verschil tussen de groei van individuele bomen en sterft altijd een deel van de bomen af. In de periode 2008-2012 heeft Rijkswaterstaat in de gaten gehouden hoe de beplanting zich heeft ontwikkeld. Een deel van de bomen groeit wat minder goed. Daarom worden nu maatregelen genomen.
De groeivoorzieningen worden verbeterd door toevoeging van voedingsstoffen, Daarnaast worden extra voorzieningen voor wateropvang gemaakt en worden de bomen verstevigd met boompalen. Dode en niet-levensvatbare bomen worden vervangen en op een aantal plaatsen worden eiken en beuken vervangen door lindebomen.
In totaal worden zo’n 3500 bomen vervangen of verplaatst. De bomen die de komende maanden worden neergezet zijn ongeveer net zo groot als de bomen die er al staan. Op deze manier blijft er voor automobilisten en omwonenden een eenduidig beeld bestaan, aldus Rijkswaterstaat.
(Foto: ANP)