Snoeien
Het correct snoeien van bomen is een specialisme! Ondeskundig snoeiwerk kan de boom voor de rest van zijn (lange) leven blijvend verminken of de stabiliteit en levensduur doen afnemen.
Of het nu gaat om één boom in uw achtertuin of het snoeien van 1000 bomen langs een rijksweg, BoomOntzorging.com kan het allemaal verzorgen. Hierbij kunnen de werkzaamheden met een hoogwerker worden uitgevoerd of door middel van specialistische klimtechnieken. De keuze hiertoe is afhankelijk van de bereikbaarheid en het aantal te snoeien bomen.
Het snoeien van bomen kan in verschillende typen worden onderverdeeld afhankelijk van het doel van de snoei. Snoeitypen die door BoomOntzorging.com vakkundig uitgevoerd kunnen worden zijn onder andere de volgende:
- Begeleidingssnoei (jeugdsnoei): Bij bomen langs wegen en in de openbare ruimte is veelal een minimale takvrije stamlengte gewenst om aanrijding met verkeer en maaimachines te voorkomen. Vooral bij laanbomen wordt een doorgaande spil zonder dubbele toppen en zonder lage zware vertakking als eindbeeld nagestreefd. Om dit te bereiken moet er na aanplant tijdig met de zogenaamde begeleidingssnoei worden begonnen om dit eindbeeld te kunnen realiseren. In de begeleidingssnoeifase van jonge bomen worden periodiek (meestal 1 x per 3 jaar) (zware) zijtakken, dubbele toppen en probleemtakken (plakoksels, zuigers e.d.) tijdig uit de tijdelijke kroon gesnoeid om het gewenste eindbeeld te verkrijgen. Deze begeleidingssnoei gaat door totdat de gewenste takvrije stamlengte is bereikt en de boom zijn blijvende kroon heeft gevormd.
- Onderhoudssnoei: Bomen in de openbare ruimte die een potentieel risico voor de omgeving vormen dienen regelmatig gesnoeid te worden om het uitbreken van (dode) takken te voorkomen. Hiertoe wordt met een hoogwerker of klimmend dode en breukgevoelige takken uit de kroon verwijderd. Afhankelijk van de hoogte van de gevaarzetting, de grootte van de boom, de soort en de conditie wordt de interval voor onderhoudssnoei bepaald. Dit varieert veelal van 1 x per 3 jaar tot 1 x per 9 jaar. Levende takken moeten bij voorkeur bij volle bladbezetting (in de zomer) gesnoeid worden.
- Veiligheidssnoei: Hierna wordt vaak verwezen als er bij een visuele boomveiligheidsinspectie (VTA) een overmaat aan dode, loshangende of breukgevoelige takken zijn aangetroffen. Dit kan het gevolg zijn door een achterstand in onderhoudssnoei.
- Kroonreductie (uitlichten): Wanneer een boom verminderd stabiel is geworden door aantasting van het wortelstelsel of stamvoet of door het voorkomen van holten of breukgevoelige toppen/takken, kan het nuttig zijn om de kroon van de boom ‘uit te lichten’. Het uitlichten van de kroon is erop gericht zowel de windbelasting als de kroonmassa te reduceren waardoor, afhankelijk van de aard van de verzwakking, de kans op windworp of stam-/takbreuk wordt verminderd. Bij het uitlichten worden met name aan de buitenzijde van de kroon takken verwijderd waarbij de kroon wel (grotendeels) zijn oorspronkelijke volume houdt en het aangezicht van de boom weinig verandert. Het uitlichten van de kroon wordt vaak uitgevoerd in combinatie met het aanbrengen van een kroon-/stormanker.
- Kandelaberen: Het kandelaberen van een boom is een zeer zware vorm van kroonreductie. Hierbij worden alle takken van de boom verwijderd waarbij de gesteltakken tot stompen worden ingekort. Dit gebeurt vaak wanneer een boom verminderd stabiel is bevonden, bomen te groot zijn geworden voor hun omgeving of wanneer het vanuit lansdschappelijke overwegingen wenselijk wordt geacht de boom als gekandelaberde boom te gaan beheren. Niet alle boomsoorten zijn even geschikt om te kandelaberen. Hiermee moet dus rekening worden gehouden voordat hiertoe wordt over gegaan. Na het kandelaberen moeten de bomen als knotboom beheerd worden waarbij periodiek alle ontsproten takken tot bij de takbasis worden teruggesnoeid.
- Knotten: Knotten is het periodiek terugzetten van alle takken tot op de ‘knot’ van een knotboom of gekandelaberde boom. Wanneer het knotten te lang wordt uitgesteld kunnen de takken uitbreken doordat deze en zwakke oppervlakkige aanhechting met de boom hebben. Ook kunnen dan delen van de bomen uitscheuren doordat de bomen/gesteltakken zijn ingerot en de knotten daarvoor te zwaar zijn geworden. Het tijdig knotten is dus van belang voor de veiligheid van de omgeving en het behoud van de boom. Knotten moet in de wintermaanden gebeuren.
Lokatie
VACATURE
Contact
Ing. Aernout Theunissen tel. 06-23290014
Robert van Stuyvenberg tel. 06-15699852
E-mail: info@boomontzorging.com
Kerkstraat 7
6674 AS Herveld