Schuldt aan ongeval door wortelopdruk
Gemeente Stichtse Vecht schuldig aan dodelijk motorongeval
Vandaag heeft de rechtbank Utrecht uitspraak gedaan in de zaak tegen de gemeente Stichtse Vecht (Maarssen), die zich moest verantwoorden voor een ongeval waarbij twee motorrijdsters om het leven kwamen.
Op 31 maart 2009 kwamen twee motorrijdsters om het leven nadat zij door slecht wegdek op de Nieuweweg in Maarssen de macht over het stuur van hun motorfiets verloren.
In de visie van het Openbaar Ministerie was de toenmalige gemeente Maarssen (nu gemeente Stichtse Vecht) schuldig aan dit ongeval. Het wegdek was slecht doordat het als gevolg van wortelvorming van langszij staande bomen op sommige plaatsen omhoog was gekomen en beschadigd. De gemeente had verzuimd maatregelen te nemen ter voorkoming van ongelukken.
Bron: MAG, beeld: RTV UtrechtBoomOntzorging.com heeft voor diverse gemeenten bewortelingsonderzoek uitgevoerd bij laanbomen die het opdrukken van de verharding van fietspaden veroorzaakten. Door deze wortelopdruk waren gevaarlijke situaties ontstaan, waarbij enkele fietsers ten val waren gekomen.
Om te achterhalen wat de primaire oorzaak van de wortelopdruk is, is bij het bewortelingsonderzoek, na het verwijderen van de verharding van de fietspaden, het wortelstelsel van een aantal proefbomen blootgelegd met behulp van een Air-Spade. Hiermee worden de boomwortels blootgelegd door de grond onder zeer hoge luchtdruk weg te blazen. Daardoor ontstaat er geen graafschade aan de wortels en kunnen deze tot veel dieper worden blootgelegd dan bij handmatig graven. Vervolgens wordt het bewortelingspatroon beoordeeld, waarbij de boomwortels worden geteld, worden opgemeten en hun voornaamste functie wordt bepaald. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld van de boom, zijn (ondergrondse) groeiplaats, het bewortelingspatroon en de oorzaken van de wortelopdruk. Daarop kan er een gefundeerd en praktisch advies worden geformuleerd met betrekking tot het duurzaam opheffen van de wortelopdruk met behoud van de bomen.